Publisert av: maerris | oktober 6, 2009

Curly Barcelona

Vi har besøk av gode venner fra Norge. Den yngste av dem, Curly på 17, er etablert i graffitimiljøet i Bergen. Noe av det hun har gjort er dokumentert her. Hun har tegnet hele livet, men begynte med graffiti for snart 4 år siden. Hun dumpet tilfeldig bort i det på et kurs som hun trodde bare handlet om tegning.

Curly er ingen rotløs tenåring som terger vaktmestere ved å tagge tilfeldig rundt. Hun lager pieces på vegger det er lov i Bergen. Hun maler, som hun kaller det, fordi det er gøy og sosialt.

Graffitimiljøet har sitt eget språk (eksempler på ord i kursiv i denne teksten), og sine egne regler. Man får lov til å male over noen andres piece hvis man tror man kan lage noe bedre selv. Hvis en kunstner har malt noe som er teknisk vanskelig og har mye tredimensjonalitet i seg kan kunstneren selv velge å kalle det en burner. Man kan opptre i crew eller for seg selv, begge deler er like vanlig.

Curly undersøkte graffitiforholdene i Barcelona ved å lete etter informasjon på nettet, spørre i butikker som selger maling og gjennom å sykle rundt og se på andres pieces. Hun skisset og forbredte seg og valgte seg ut et felt hun lett kunne gjøre bedre på en vegg i Barcelona.

Curly har begynt

Curly har begynt

Curly jobbet i tre timer. Og her er resultatet:

Curly er ferdig med piecen.

Curly er ferdig med piecen.

Glad og fornøyd ryddet hun malingen sammen mens hun lurte på hvor lenge det ville gå før noen malte over piecen. Hun gledet seg til å slappe av på stranden i oktobervarmen, men ble raskt revet ut av den salige stemningen av noen bryske stemmer som sa «Passaporte, passaporte!». To medlemmer av den katalanske politistyrken hadde tatt henne med fersk maling på hendene, og de besatt informasjon Curly ikke hadde: Det er ikke lov å male med sprayboks i Barcelona. Ingen steder! Curly unnskyldte seg ydmykt, smilte og fortalte at hun kom fra et land langt Nord hvor man kunne male hvor man ville. Hun slapp bot og tenkte: «Yes, hvis det ikke er lov tar det lenger tid før piecen blir overmalt». Hennes spanske graffitikollegaer var ikke like heldige – de var ikke ferdige med piecen sin en gang, og måtte betale bot…..

Etter jeg postet dette så jeg at graffitimiljøet får støtte fra ulike hold, blant annet fra skøyteisen. Skøyteesset Håvard Bøkko blir i dagens VG sitert på at han synes «det er større prestasjon å male en vegg enn å spille fotball i tippeligaen». Jeg er helt enig….

Reklamer

Responses

  1. Kule Curly! 😀 Ikkje at eg har peiling på graffiti akkurat, men dette såg veldig stilig ut! Godt at den katalanske politistyrken såg gjennom fingrane med dette. Er det verkeleg ingen stader det er lov å spraye..?
    Lykke til vidare til Curly! 🙂

  2. Interessant innblikk i graffiti-verdenen, som er ganske ukjent for meg. Jeg går daglig forbi gatekunst som liver opp og gjør grå asfaltjungel litt bedre 🙂 Curly sin piece var veldig stilig, så håper den får stå lenge!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: