Publisert av: maerris | januar 6, 2010

For mye Munch for Oslo?

Oslo var på nettforsiden til El Pais i dag. Nei, det dreier seg ikke om Petter Northug (jeg tror de ikke bryr seg så mye om ham her), det gjelder Munch. Den spanske arkitekten Juan Herreros har tegnet det nye Munchmuseet som skal bygges i Bjørvika, og i følge El Pais er det frisk debatt om prosjektet. Bygningen er for høy, feilplassert og vil stjele oppmerksomhet fra Operaen, hevdes det derhjemme.

Som selværklært Bergenser og i tillegg midlertidig utvandret har jeg knapt rett til å uttale meg, men på min egen blogg må jeg få kunne fnyse litt av gamlelandets feighet og frykt for det nye. Jeg bor nå i en by hvor jeg synes de er modige, rause, nytenkende og nesten grensesprengende når det gjelder arkitektur, estetikk, utsmykning og disponering av byens fellesområder. Barcelona har på mindre enn en halv mannsalder gått fra å være en by med tung industri som ikke tiltrakk seg noen, til å bli en åpen, moderne og spennende strandby hvis besøkstall bare slås av Paris. Fordi de har våget. Fordi byplanleggerene har gjennomført prosjekter som har medbrakt radikal forandring.

Slutt å drøvtygge på det tradisjonelle, det harmoniske og det akseptable og ri videre på Operabølgen i Bjørvika. Det tror jeg Oslo trenger.

Reklamer

Responses

 1. Ja, og Bergen!! Vi trenger også noe nytt, men det skal ikke være enkelt! Flott skrevet, Marianne.
  Og nå gleder jeg meg til sommeren, og at dere kommer tilbake igjen! Savnere dere her!

  • Takk, Linda, jeg er glad for respons fra en fagperson som deg! Jeg fikk en anonym kommentar som wordpress la rett i kommentarspammen, som bare sa: «Du vet ikke hva du snakker om.» Jeg vet ikke hvordan jeg får spamkommentaren fra spamfeltet til kommentarfeltet, så jeg slettet den bare… Det er jo lov å uttale seg litt positivt i generelle ordelag…

 2. En annen som engasjerer seg i debatten, er dikteren Jan Erik Vold, som i dag publiserte følgende leserinnlegg og/eller dikt i Aftenposten:

  Ti punkter om Lumbago-Munch
  1) Det er for høyt.
  2) Det er stygt.
  3) Det ødelegger sjøutsikten.
  4) Det har ingenting av Edvard Munchs sjel.
  5) Det fins ingen nødvendighetens grunn til å flytte museet fra Tøyen, fem minutters T-bane-reise fra Oslo sentrum.
  6) Flyttingen av museet har aldri vært diskutert.
  7) Munch-museet på Tøyen kan utvides i høyden, uten at det skjemmer omgivelsene.
  8) Edvard Munch vokste opp på Oslos østkant, ikke i Oslos sjøkant.
  9) Postmodernistisk skryt-arkitektur, med knekkede huskonturer, går snart av mote.
  10) Edvard Munch er kommet for å bli.

  • Hola, Christian, tusen takk for informasjon om poetens leserinnlegg! Debatt er bra, kjør debatt!
   1 og 3 kan han jo godt si, 2 kan man vel diskutere.
   Ad 4) Jeg skulle like å se den arkitekten som fanger noens sjel…. De finnes vel helst på alternativmessen… 5) Jan Erik Vold er venner med Oslo sporveier, og det burde flere være Ad 8) så er det vel ikke slik at barndomshjemmet må bli kunstnerens museum?? Hvis diskusjonen hadde vært om Ålesund eller Oslo skal få Munchmuseet, er vel svaret opplagt, men hallo?? Hadde Munch vannskrekk? Nei!! Ad 9) Nettopp derfor kommer det til å bli en attraksjon! Det kommer ikke flere slike hus i Oslo! 10) Ja, det er så sant som det er sagt. Han blir, men han reiser på en måte også. Han formerer seg. Hvis jeg sier Munch til spanjoler, så er de ikke helt sikker på hvem det er, men hvis jeg legger en flat hånd på hvert kinn, legger hodet lett på skakke, lager store øyne og åpner munnen, sier de: «Si, si, el pintor del Grito! (Ja, ja, maleren av Skrik!)

 3. Hei! Artig innlegg. Barcelona har nok ein litt sprekare arkitektur enn dei fleste norske byar, eg seier heia Herreros! Eg har forresten linka til deg i eit blogginnlegg, håpar det er ok! Du er liksom kesamdamen, så når eg skulle skrive om kesam i dag, måtte eg linke til innlegget ditt. Enkelte ting brenn seg berre fast i hukommelsen. Synd det ikkje oftare er fagleg relatert, det som set seg fast altså.
  Ha ein fin dag!

 4. Heisann! Det er visst litt lenge siden dette innlegget blei posta, men fekk lyst å kommentere litt likevel, og, det er jo øverst! Eg kan ikkje påstå at eg har satt meg veldig inn i saken, men eg har tenkt litt på det… Eg har sett bilder av de nye byggene, og eg syns vel egentlig ikkje Munch-Stenersen museet ser direkte vakkert ut. Ikkje at det treng vere et mål, for all del. Og det er ofte veldig vanskelig å sjå for seg koss det vil bli i real life i forhold til arkitekttegningane. På tegningane syns eg nesten det ser litt kjedelig ut?? Ein ting som har irritert meg litt med det munch-deichman-opera prosjektet, er, at eg (som kanskje ein av dei få) faktisk på mange måter liker området som det er. Det var kult når operaen kom, for det var så surrealistisk med et sånt bygg DER! Men det som nå skal skje er jo ein opprustning de luxe av området – det blir vel et slags Aker brygge 2 – dyrt! – og det vil heilt sikkert spre seg. Det kommer sikkert luksusleiligheter i lange baner etc i området. Syns at sentrum av ein by skal være for alle. Nå blir på ein måte østkantsentrum ”kjøpt opp”. Men: Eg er kanskje litt som J.E Vold – ein gammal gnagar. Vil ha det som det var før, sånn er det ofte viss det er noko du er glad i. Syns egentlig det hadde vært kult om de heller hadde most til med et nytt storslagent Munch-museum på Tøyen. Men det kunne gjerne sett annerledes ut enn det som er forslaget – det er så kontorbyggaktig – og i glass? Ellers enig i det du seier! Har aldri vært i Barcelona men har jo veldig lyst å reise dit! Me er jo treige her i Norge. For øvrig er den uplanlagte arkitekturen i Oslo litt kul og, etter min meining! Syns egentlig det er veldig typisk norsk! Vel, vel, bra innlegg i alle fall, mrs M! Her: et forsøk til debatt!

 5. Å, nei og nei! Det såg jo ut som kommentaren min var ekstremt seriøs og frå ein kjempesur person! dette var ikkje noko eg tenkte på då eg skreiv i vei og heller og ikkje meininga altså 🙂 🙂 😀 😀 hjelp…

 6. Haha, Ingeborg… – sjølv om du hadde prøvd, ville du ikkje klart å skrive ein kommentar fra ein ekstremt seriøs og kjempesur person..! 🙂
  Dette er jo ei interessant sak og ein morsom debatt – eg var nettopp og kikka på teikningar av dette bygget, for å friske opp hukommelsen.
  Generelt er eg positiv til alle nye og spreke arkitektoniske innslag i byane i Norge – me er altfor treige her heime og kunne godt kjørt litt meir på!
  Samtidig forstår eg kva Ingeborg meiner – særleg sidan eg kjenner henne godt og kjenner hennar forkjærlighet til dei meir shabby områdene i Oslo!
  Lurer litt på om det er særegent norsk å få ein så kraftig debatt nesten kvar gong eit nytt stort bygg skal reisast..? Korleis er det f.eks i Barcelona? Er det heftig debatt rundt nybygg der også?

 7. PS: Mærris, ikkje bry deg om anonyme tullingar som seier at du ikkje veit kva du snakkar om! Feigt og ubegrunna!

 8. Over en måned uten blogging – kan dette tolkes som at du begynner å få taket på ukulelen?

  • Gid det var så vel… Jeg har bare jobbet… Tror kanskje det kommer et innlegg i løpet av de nærmeste dagene!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: